• Wpisów: 162
  • Średnio co: 2 dni
  • Ostatni wpis: 3 godziny temu
  • Licznik odwiedzin: 23 153 / 447 dni
 
panirabx3
 
Znacie to? Każdy chyba poznał ten stan chociaż raz w życiu. Przedstawiam Wam kilka rad o tym jak uniknąć przedświątecznej gorączki.

large.jpg



1. Lista prezentów.
Listopad to odpowiedni moment na to żeby zastanowić się co, komu chcemy wręczyć w prezencie na mikołaja i gwiazdkę. Za wcześnie? Oczywiście, że nie! Dzięki temu możecie zaplanować budżet tak żeby na wszystko wystarczyło i rozłożyć wydatki na dwa miesiące. Część prezentów możecie kupić w listopadzie. Jakby nie patrzeć klimat w sklepach sprzyja już wtedy robieniu świątecznych zakupów, a kolejki do kas nie są jeszcze tak duże, a właśnie o tej kolejki w sklepach chyba najbardziej nam chodzi. :D


2. Planowanie świątecznego menu.
Z tym nie musicie się aż tak bardzo spieszyć, ale warto zacząć o tym myśleć już po mikołajkach. Zastanówcie się co chcecie przygotować na wigilię i kolejne świąteczne dni. Upewnijcie się czy macie wystarczająco dużo miejsca w lodówce żeby to zmieścić. Mając na kartce spisane świąteczne menu, zróbcie listę zakupów. I pamiętajcie: kupujcie tyle ile Wam potrzeba, a nie na zapas, bo później prawdopodobnie ten „zapas” wyrzucicie albo będziecie musieli jeść na siłę. Nie zapomnijcie dodać do listy napojów i owoców, które też przydadzą się w święta czy to na stole czy w kuchni.


3. Wcześniejsze zakupy.
Na świąteczne zakupy warto wybrać się najpóźniej tydzień przed nimi. Możecie wtedy spokojnie kupić nie tylko choinkę i ozdoby, ale także napoje i wszystkie potrzebne składniki do zaplanowanego menu. Wyjątkiem są owoce, warzywa, mięso, wędlina no i oczywiście chleb. Te produkty, które niestety musicie kupić w ostatniej chwili, aby były świeże. Dzięki tej strategii unikniecie pędu, pośpiechu, stresu i stania w długich kolejkach w marketach. Będziecie mieć więcej czasu dla siebie, na porządki i pichcenie.

fdfd.png



4. Prace kuchenne rozłożone w czasie.
Są takie potrawy i ciasta, które można zrobić przed świętami i spokojnie podać je gościom. Przykładem niech będą pracochłonne uszka do barszczu czerwonego albo pierogi z kapustą. Jedno i drugie możecie przygotować nawet tydzień, dwa wcześniej i zamrozić. Po rozmrożeniu wcale nie będą gorsze, a dzięki temu zyskacie na czasie w wigilię i bezpośrednio przed nią. Jeśli macie w planach suche ciasta bez mas lub ciasteczka, możecie je upiec nawet dwa, trzy dni wcześniej i przykryć ściereczką bądź wsadzić do pojemnika na ciasto żeby się nie zeschły. Jeśli wigilię spędzacie u rodziny, a gości będziecie przyjmować dopiero w kolejne świąteczne dni, nie róbcie wcześniej sałatek. Najlepiej przygotować je rano w dniu planowanej wizyty. Będą świeże i dłużej postoją czekając na zjedzenie.


5. Prośba o pomoc.
Jeśli to Wy organizujecie wigilię u siebie w domu i zapraszacie na nią rodzinę to nie bierzcie wszystkiego na siebie. Poproście o pomoc. Nie będziecie w stanie przygotować same wszystkiego i jeszcze przygotować się wizualnie do Wigilii. Jeśli starczy Wam czasu na przygotowania, to nie starczy Wam go na przygotowanie siebie. Tak więc nie bójcie się prosić o pomoc ! Nie macie się czego bać, a na pewno rodzina z przyjemnością Wam pomoże.


Takie są moje porady. A Wy może macie jakieś swoje ? Z chęcią poczytam. :)
Miłego wieczoru ! :*

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.